Gökçek'e Erdoğan kalkanı: Milyonlarca liralık usulsüzlük ortaya çıktı, dokunan yok...

'Olmayan fabrikaları aldı, milyonlarca lira ödedi', '17-25 Aralık sonrası Cemaat kanallarına destek verdi', '10 milyar lirayı aşan imar usulsüzlüğü tespit edildi', 'kendisine ait olduğu öne sürülen inşaat şirketine 1,5 milyar liralık ihale verdi', '536 milyon lira borçlanma yetkisi aldı, parayı başka işlerde kullandı' ve daha onlarca usulsüzlük.…

Haber Merkezi

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in geçmiş dönemlerde imza attığı usulsüz işlemler bir bir ortaya çıkarken, şu ana kadar hakkında başlatılan tek bir soruşturma dahi bulunmuyor. Cemaat ile mücadele ettiğini iddia eden AKP, son dönemde çıkan cemaate peşkeş haberlerini de büyük bir sessizlikle takip ediyor.

Üyesi olduğu partinin yöneticisi tarafından “Ankara’yı parsel parsel” cemaate peşkeş çekmekle suçlanan Gökçek hakkında belgeleriyle ortaya konulan yolsuzluklar bitmek bilmezken, yapılan suç duyuruları işleme de konulmuyor.

İşte Gökçek'e ilişkin son dönemde gündeme gelen bazı usulsüzlüklerin listesi:

10 milyar lirayı aşan usulsüzlük

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ertan Işık, Gökçek döneminde yaşanan usulsüzlüklerle ilgili yaptıkları incelemeye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunmuş, “Uzmanların yaptığı kaba taslak hesaplardan, rantın 10 milyar lirayı geçtiği anlaşılıyor. Rant ve bu rantı elde edenlerin değişik bağlantıları var. Sağlıklı soruşturmalarla, bu kişilerin, tutunacak dalları yok” demişti.

17-25 Aralık sonrası Cemaat kanallarına reklam desteği

Cemaat bankasında küçük bir hesap açmanın bile Cemaat’e maddi destek olarak değerlendirilip tutuklama gerekçesi yapılmasına rağmen, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “milat” olarak nitelendirdiği 17-25 Aralık soruşturmasından 3 ay sonra, Gökçek tarafından cemaatin yayın organlarına reklam parası aktarıldığı ortaya çıkmıştı. Gökçek’in Ankapark reklamı için KHK ile kapatılan Samanyolu TV, Samanyolu Haber TV, Kanaltürk ve Bugün televizyonlarına 375 bin TL’lik reklam verdiği ortaya çıktı.

15 Temmuz’un ardından dikkat çeken satış

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Melih Gökçek’in belediye şirketi olan BELKA A.Ş. üzerinden “uçuş okulu kurmak” amacıyla piyasa değerinden yüksek fiyata aldığı 15 uçak ve 1 helikopter nedeniyle, BELKA A.Ş. Yönetim Kurulu üyelerine “görevi kötüye kullanmaktan” suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunulan isimler arasında Hüseyin Gülerce’nin kardeşi İbrahim Gülerce ve Adil Öksüz’ün akrabası Ömer Öksüz de yer aldı.

Gökçek’in “Seğmen Uçuş Okulu” projesi gerçekleşmeyince piyasa fiyatından yükseğe alınan uçaklar 17 bin 500 TL’ye Vizyon Havacılık’a satılmıştı.

Satışın, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından yapıldığı da tespit edilmişti.

İhaleye fesat karıştırma suçlaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi Belbeton A.Ş.'nin özelleştirilmesine ilişkin ihaleye fesat karıştırmaktan dönemin Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu. Belediyenin teftiş raporunda 16 milyon 241 bin 345 dolar zararın Gökçek, encümenler, ilgili bürokratlar, onay mercileri ve Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ’den tazmini için dosyanın hukuk müşavirliğine gönderileceği belirtildi.

Paraları Osmanlıspor'a aktarmış

Osmanlıspor’a 25 yıllığına bedelsiz devredilen Yenikent Stadı için belediye bütçesinden bir yılda 2 milyon TL harcandığı ortaya çıktı. Melih Gökçek döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki Anket A.Ş'ye manuel terapist olarak alınan Moldova uyruklu Ana A.’nın başkanlık konutunda görevlendirildiği belgelendi. Moldova uyruklu Ana A. isimli personel, 13 Ağustos 2012’de Anket A.Ş. kadrosuna alındı. ABB müfettişlerinin incelemeleri sonucunda, kadın personelin şirket bünyesinde çalışmadığı anlaşıldı. “Manuel Terapist” olarak iş başvurusunda bulunan Ana A. sözlü talimatla altı yıl boyunca başkanlık konutunda çalıştırıldı.

Cemaatçilere imar kıyağı

AKP’li Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde başkan olduğu dönemde alınan imar kararlarından Cemaatçilerin de yararlandığı ortaya çıktı. Ankara Keçiören Belediyesi bölgesinde bulunan Saray’da kurulan ikinci konut kooperatifinden yine tanıdık Cemaatçiler çıktı. Şu anda kaçak olan Önder Aytaç ve eşinin yöneticisi olduğu kooperatifte Emrullah (Emre) Uslu da hisse sahibi olarak görülüyor.

Parsel parsel açıklaması: Herkes biliyor

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç, Ankara'yı parsel parsel sattığını söylediği Melih Gökçek'e ilişkin 'Haziran 2015 yılında konuştum. O dönem yaptığım açıklamalar meydanda. Herkes neyin ne olduğunu biliyor. Benim kalkıp parsel numarası söylememe gerek yok' açıklamasında bulundu, buna karşın da işlem yapılmadı.

Milyonlarca liralık inşaat usulsüzlükleri

Gökçek’in usulsüzlüklerinin başında inşaat işleri gelirken, bunlardan biri de geçtiğimiz haftalarda ortaya çıktı. Söğüt İnşaat'a satılan 90 bin metrekarelik alana emsal değişikliği ile 450 bin metrekarelik inşaat izni verildiği ortaya çıktı. Büyütülen inşaat alanına Metromall AVM ve Metromall Konutları projesi yapılırken, söz konusu değişiklik satış öncesi gerçekleşseydi, belediyenin 100 milyon liradan fazla gelir elde edebileceği tespit edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın son yıllarda açtığı 8 ihalede toplamda 1,5 milyar dolardan fazla iş alan Söğüt İnşaat'ın, bizzat Melih Gökçek'e ait olduğu iddia edildi.

536 milyon lira borçlanma yetkisi aldı, parayı başka işlerde kullandı

Melih Gökçek’in, 'Tatlar Arıtma Tesisleri’nin yenilenmesi' gerekçesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nden toplam 536 milyon TL borçlanma yetkisi aldığı ancak bu parayı başka işler için kullandığı ortaya çıktı. Gökçek hakkında, “Görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Gökçek’in Hacı Bayram’a ilgisinin nedeni ortaya çıktı

Melih Gökçek ve ailesine yakın isimlere Hacı Bayram-ı Veli Camii ve çevresinde verilen yerler hakkında ABB Teftiş Kurulu aracılığı ile inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

İnceleme sonrası ortaya çıkan bazı bilgiler şunlar oldu:

- Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek’in Onursal Başkan olduğu SOS Vakfı’na Belediye iştiraki ANFA tarafından 10 yıllığına düşük kira bedelleri ile kiralanıp esnafa fahiş bedellerle kiralanan 3 adet iş yeri ve 1 adet lokanta,

- SOS Vakfı’nın 28-29 yıllığına kullanım hakkını aldığı köşkler ve muhtelif binalar,

- Cami çevresinde Gökçek ailesi ile ilişkisi bilinen, daha önce Belediye’den 100’ün üzerinde işletmeyi kiraladığı kamuoyuna yansıyan Korkutata ailesine tahsis edilen mezarlık alanının Mansur Yavaş döneminde Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından iptal edilmesi,

- Korkutata ailesine verilen 8.326.682 TL’lik, Hacı Bayram-ı Veli cami çevresi, sokak ve meydan düzenlenmesi, kentsel tasarım yapım işi,

- Aş evi olarak projelendirilen yerin bir kısmının ticari olarak kiralanarak menfaat sağlanması,

- Bu yerler ile ilgili olarak yapılan ihalelerde ciddi usulsüzlük emarelerine rastlanması.

Arkadaşının boş arsası için 778 bin liralık usulsüzlük

Melih Gökçek’in 40 yıllık arkadaşı Refah Partisi eski milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan’ın boş arazisini ‘depo yapacağım’ diyerek Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketi ANFA'ya kiralattığı, boş arsa kirası olarak Ceylan’a üç yıl için 778 bin 323 TL kira ödediği ortaya çıktı. Gökçek dönemindeki ANFA yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

576 milyon liralık usulsüzlük

Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketi ANFA tarafından 2015 yılında 1,7 milyar TL’ye ihale edilen “Parklar, Refüjler, Yan Bantların Yeşil Alanları, Piknik Alanları, Rekreasyon Alanları, Mezarlıklar, Havuzlar ve Göletler ile Belediye’ye Ait Tesislerin Bitkisel, İnşaat, Tesisat, Elektrik, Bakım ve Onarım Hizmet Alımı” işine yönelik olarak Teftiş Kurulu soruşturması tamamlandı.

Soruşturma sonucunda Belediye’nin 576 milyon TL’lik zarara uğratıldığı gerekçesi ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Olmayan fabrikalar alındı, milyonlarca lira ödendi

Gökçek döneminde yapılan işlemleri araştıran belediye bünyesindeki komisyon geçtiğimiz günlerde dikkat çeken bilgiler paylaştı.

Belediye’nin iştiraki olan Seğmen Su’daki fabrikalar hakkında düzenlenen rapor ve raporda yer alan görüntüler dikkat çekti.

Buna göre, AFM isimli bir şirketin, düşük ücretlerle aldığı atıl ve kullanılmaz durumdaki fabrikalar sermaye artırımı yoluyla Belediye iştiraki Seğmen Su adına Belka A.Ş’ye satıldı.

İncelemeler sonucu tespit edilen 48 milyon liralık zarar nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusunda bulunulan isimler arasında o dönemde alımları yapan Belka A.Ş'd yöneticilik yapan Hüseyin Gülerce’nin kardeşi İbrahim Gülerce de yer aldı.

Gülerce dışında listede yer alan bir diğer isim, 15 Temmuz firarilerinden Adil Öksüz’ün akrabası Ömer Öksüz oldu.