Erdoğan Hamas lideri Haniye'yle buluştu: Arabuluculuk sinyali verdi, İran'ı eleştirdi

Erdoğan'ın Hamas yöneticileriyle yaptığı görüşmede Türkiye'nin ''arabulucu'' olma ihtimali ve İran'a yönelik eleştirileri öne çıktı.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün Dolmabahçe Sarayı’nda Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yle görüştü.

Buluşmaya Hamas’ın yurtdışı sorumlusu Halid Meşal ile örgütün üst düzey yöneticilerinden Musa Ebu Merzuk ve Halil El-Hayya da katıldı.

Türkiye, Katar'ın arabuluculuk rolüne mi soyunuyor?

Basına kapalı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erdoğan’ın acil ateşkes ihtiyacını vurguladığı belirtildi.

İsrail'le Hamas arasında arabuluculuk rolü oynamak isteyen Türkiye’nin bu talebi bugüne kadar kabul görmedi.

Katar ve Mısır’ın görüşmelerde sonuç alamaması sonrası Türkiye’nin yeniden devreye girmek istediği tahmin ediliyor. 9 Mayıs’ta Erdoğan’ın Washington’da ABD Başkanı Biden ile yapacağı görüşme bu nedenle kritik.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın CIA Direktörü William Burns ile geçen hafta yaptığı temaslarda da ateşkes görüşmelerinin önündeki tıkanıklığın aşılması ele alınmıştı.

Bilgilendirme notunda, Erdoğan’ın Filistinliler’e birlik içinde hareket etmeleri çağrısında bulunduğu aktarıldı. Görüşmede Hamas ile Fetih grupları arasında uzlaşmanın sağlanması konusunun da ele alınması bekleniyordu.

Türkiye'nin çeşitli düzeylerde arabuluculu olma seçeneği öne çıkarken, İsrail'le ticaret kısıtlı da olsa devam ediyor. İsrail’e söylem düzeyinde tepki gösterip arka planda ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürdüğü ortaya çıkan AKP-MHP iktidarı kamuoyundan gelen tepkilerin ve seçim yenilgisinin ardından 9 Nisan’da İsrail’le ticarete kısıtlama getirmişti.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç bulunuyordu.

İran’ı eleştirdi: 'Dikkatler Gazze’ye çekilmeli'

Hamas yöneticileriyle yaptığı görüşmede Erdoğan'ın İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin de İsrail’e zemin kazandırmaması gerektiğinin altını çizdiği dile getirildi.

İran'ın misillemesinin ardından Ankara'nın bir süre sessiz kalması dikkat çekmişti. İsrail'in karşılık vermesi üzerine Erdoğan iki tarafın açıklamalarını da “akla ziyan” diye yorumlamıştı.

Ayrıca Erdoğan’ın Batı’da İsrail’in saldırılarını sorgulayan havanın dağılmaması için dikkatleri yeniden Gazze’ye çekecek çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.

Erdoğan'ın Pazartesi günü Irak'a gerçekleştireceği ziyarette, İran'la temas halindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) de gündeme gelmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KYB'nin PKK'ye alan açtığını söylemişti.