Direnen işçiler birbirine güç veriyor: Lezita işçilerinden IFFCO işçilerine ziyaret

Direnişlerinin 50. günündeki Lezita işçileri, işten atılan IFFCO işçilerini ziyaret etti. Patronlar da işçi düşmanlığında yan yana geldi. IFFCO'daki direniş alanına Lezita TIR'ı gönderildi.

Haber Merkezi

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Dubai merkezli IFFCO Türkiye’de çalışan 5 işçi sendikalaştıkları için Şubat ayı sonunda haksız nedenlerle işten atılmıştı.

Bir yıldır Tek Gıda-İş Sendikası'nda örgütlenme çabasına girdiklerini ancak şirketin gerekli çoğunluğun sağlanıp sendikanın yetki kazanması sonrası önce sendikalaşma sürecini uzatmak için adımlar attığını, ardından da sendikalaşma çabasında olan işçileri düzenli olarak istifaya zorlayıp mobbinge maruz bıraktığını anlatmıştı.

IFFCO işçileri 52 gündür direnirken, İzmir'deki bir diğer direniş alanı da Abalıoğlu Grup'a ait piliç üreticisi Lezita.

Öz Gıda-İş Sendikası’nda örgütlü Lezita işçileri, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması nedeniyle 7 Mart’ta iş bırakmıştı. Direnişlerinin 50. günündeki Lezita işçileri bugün IFFCO işçilerini ziyaret ederek, TMMOB ile düzenlenen basın açıklamasına katıldı. Açıklamada "IFFCO işçisi yalnız değildir", "Direne direne direnişten zafere", "Zafer direnen emekçinin olacak", "İş, ekmek yoksa, barış da yok" sloganları atıldı.

'Mühendislerin iş güvencesi yoksa halkın gıda güvenliği yoktur'

Ziyarete TKP İzmir İl Örgütü ve İzmir Kimya Mühendisleri Odası yönetimi de destek verdi.

Açıklama yapan TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, "Sınıf dayanışmasını göstermek için buradayız. Bugün Tek Gıda-İş ve Öz Gıda-İş burada omuz omuza" dedi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ulaş Kırım ise firma yetkilileriyle 15 Nisan'da görüştüklerini, işçilerin geri alınması talebinin reddedildiğini anlattı. IFFCO Türkiye'de üst düzey yöneticilerin görevden alındığını belirten Ömer Ulaş Kırım, "işten çıkarmalardan uluslararası mecrada rahatsızlık duyulduğunu" söyledi.

Örgütlülüğün anayasal bir güvence olduğunu hatırlatan Kırım, "Sendikaya üye olmak anayasal bir haktır engellenemez. Hakkımızı direnerek alacağız. Mühendislerin iş güvencesi yoksa halkın gıda güvenliği yoktur" diye konuştu.

TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ulaş Kırım

İzmirli Praksis müzik grubu da şarkılarıyla direnişe destek verdi.

Patronlar işçi düşmanlığında yan yana geldi: IFFCO önünde Lezita TIR'ı 

İşçileri direnen Lezita ile IFFCO patronları da birbirine "destek" oldu. IFFCO'da fabrikayla direniş alanı arasına TIR getirildi. TIR, Lezita'dan gönderildi. "Neden IFFCO önüne geldiği" sorulan TIR şoförü yanıt veremedi.

Lezita işçileri patronların bu yöntemlerine alışık. 

Daha önce Lezita işçilerinin sesini bastırmak için patron fabrika önüne ses sistemi kurarak kesintisiz ve yüksek sesle müzik açmıştı. Suç duyurusunda bulunulan bu konuyla ilgili henüz kimse harekete geçmedi.

İşveren daha önce de direniş alanını dikenli tellerle çevirmiş, fabrikaya barikat yığmış, girişe çok sayıda TIR dorsesi park ettirmişti. Patronun “önlemleri” bununla da bitmemiş, bazı işçiler özel güvenlik aracılığıyla alıkoyulmaya çalışılırken, grevci işçilerin toz içinde kalması amacıyla fabrika etrafındaki yola toprak dökülmüştü. Grev kırıcılık için komşu fabrikalardan destek istemekle kalmayan yönetim, greve engel olmak için Hindistan’dan işçi bile getirmişti. Grev alanına taşınan vince çıkan bir kişiyse kamerayla grevci işçileri kayda almıştı.

IFFCO önüne fabrika işçileriyle direniş alanını ayırması için gönderilen Lezita TIR'ı

Lezita'da grev varken, patronun grevcilere karşı açtığı şarkıyla içeride dans eden, emek mücadelesine katılmayıp iş arkadaşlarıyla dalga geçen bu kişiler kim?