Yaptırım yok, şiddet devam: Eskişehirsporlu futbolcular otobüste dövüldü

Taraftarlar yol kesip Eskişehirspor oyuncularını darp etti. Olay, futbolda tırmanan şiddetin kaynağını bir kez daha sorguya açtı.

Haber Merkezi

Futbolda yeni olmayan şiddet bu sezon daha da katlandı. Çözüm için somut adım atılmış değil. Milyarlık sektörde çarklar gerilim ve düşmanlıkla dönmeye devam ediyor.

Futbolda şiddet sarmalının son örneği Eskişehir'de yaşandı.

Olay Çukurhisar bölgesinde gerçekleşti. Eskişehirspor otobüsü, 4-0 yenilen takımı Alaplıspor müsabakasının ardından kente getiriyordu. Yaklaşık 40 kişilik Eskişehirsporlu taraftar grubu 6-7 otomobille otobüsün önünü kesti. Kiminin elinde beyzbol sopası, kimindeyse kesici aletler vardı. Zorla otobüse giren grup futbolcuları darp etti. 

'Bu olay çok farklı, sineye çekmiyoruz'

Saldırıya maruz kalan oyuncular olayın korkusunu üzerlerinden atamadıklarını vurgulayarak bir gün sonra ortak açıklama yayımladı. ''Bu olayı sineye çekmiyoruz'' diyen futbolcular, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

''Otobüsün içinde çaresiz ve savunmasız bi şekilde başımıza yüzümüze yumruklar atıldı. Ölümle bile sonuçlanabilecek bir olay yaşadık açıkcası... Personel yönetici ve futbolcular ve hocalar resmen dövüldük. Futbol böyle bir şey değil. Bu sporun ruhuna aykırı ve sağlık bu hayatta en önemli. Tabi ki de bunu bütün Eskişehirspor kulübüne veya taraftarına yüklemiyoruz, bu yaşadığımız çok farklı bir olay ve Eskişehirsporlu futbolcular olarak bu olayı sineye çekmiyoruz ve gerekli adımları atacağımızı sorumlular hakkında gereğini yapacağımızı bilmenizi istiyoruz."

Bir oyuncu ayrıldı, şehirden gitmek isteyenler var

Siyah kırmızılı takımın kilit isimlerinden Hayrettin Cengiz, ''Hiçbir mağlubiyet bunların bize yapılmasını haklı gösteremez. Ya orada birileri yaralanıp öldürülseydi o zaman mı içiniz soğuyacaktı?'' diye sorarak takımdan ayrıldığını duyurdu.

Hayrettin Cengiz'in yanı sıra birçok oyuncunun Eskişehir'den ayrılmak istediği belirtiliyor.  

Eskişehirspor yönetimi saldırıyı kınadı, ''konunun takipçisi olacağız'' dedi.

Eskişehirspor Başkanı Erkan Koca, AKP'li ve Tepebaşı Belediyesi'nde Meclis üyesi. Kulübün bir önceki başkanı Mehmet Şimşek de Tepebaşı'nda AKP'nin Meclis üyesi adayı. Eskişehirspor'un 2006-2008 yılları arasındaki başkanı Nebi Hatipoğlu'ysa AKP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı.

Gerilim, şiddet, düşmanlık...

Eskişehirsporlu futbolcularının maruz kaldığı saldırı bu sezon sporda yaşanan ilk şiddet vakası değil. Hakemlerin yumruklandığı, futbolcuların tekmelendiği sahalarda son dönemde yaşananlardan bazıları şöyle:

  • 17 Mart 2024: Trabzon deplasmanına giden Fenerbahçe maçı 2-0'lık galibiyetle bitirdi. Daha maç tamamlanmadan yükselmeye başlayan gerilim bitiş düdüğüyle birlikte saldırıya dönüştü. Çok sayıda taraftar sahaya indi, kutlama yapan Fenerbahçeli sporcuları ve teknik ekibi linç etmeye kalkıştı. Olayın ardından 5 kişi tutuklandı. Fenerbahçe ligden çekilmeyi tartışırken, Trabzonspor'a verilecek ceza hâlâ netleşmedi.

Köşe bayrağı elinde futbolculara saldıranlar, ellerinde kesici alet olduğu sonradan fark edilen maskeli kişiler…

  • 12 Ocak 2024: İstanbul Güngören'de Haznedar İdman Ocağı ile Zeytinburnu Yeşiltepe Spor arasında oynanan U-14 final maçı sonunda, Haznedar taraftarları sahaya inerek karşı takıma saldırdı. Taraftarlar, Yeşiltepe yöneticileriyle 13-14 yaşları arasındaki oyuncularının üzerine doğru koşmaya başladı. Yeşiltepe Teknik Direktörü Adil Demirbağ taraflarca darp edildi. Arbede bir süre sonra son bulurken, bilinç kaybı yaşayan Demirbağ ambulansla hastaneye kaldırıldı.

 Ankaragücü Başkanı Faruk Koca hakem Halil Umut Meler'e yumruk attı

  • 11 Aralık 2023: MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının ardından sahaya inen Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, maçın hakemi Halil Umut Meler'e yumruk attı. Yumruk nedeniyle yere düşen Meler, tekmelerle darp edildi. AKP'nin kurucuları arasında yer alan Koca, maçın ardından alkışlarla karşılandı. Ertesi gün tutuklanan Faruk Koca 15 gün sonra tahliye edildi.

Hakeme yumruğun cezası 'kara leke' oldu

Cezaevinden çıkan Faruk Koca'ya TFF 5 yıl hak mahrumiyeti cezası verdi. Ceza üç yılı aştığı için ''sürekli hak mahrumiyeti'' olacağı belirtildi. 

Kulüp başkanlığı görevini bırakan Faruk Koca, hâlâ ''tepki''sinin haklı olduğunu savunuyor ve verilen cezanın adil olmadığını söylüyor. Dün taraftarla buluşan Koca, bir kez daha itiraz etti.

"Ömür boyu başkanlığım ve stada girişim yasaklandı. Bu onların ayıbıdır. Eylemin biçimi doğru olmayabilir ama bu kadar ağır bir ceza verilmesini bu camia ve futbol tarihi kabul etmeyecek. Bunu kara bir leke olarak anacaktır. Bizi fiilen yasaklayabilirsiniz ama gönlümüzde Ankaragücü’ne hizmet sevdasını alamazsınız."

  • 5 Mart 2023: Bursaspor-Amedspor maçında, Bursasporlu taraftarlar "Beyaz Toros" ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın posterlerini açtı. Maçtan önce de Amedspor taraftarları saldırıya uğradı.

Bursaspor tribünlerine görülen Beyaz Toros, JİTEM’in insan kaçırmak için kullandığı araç olarak biliniyor. 90'lı yıllarda binlerce kişi Beyaz Toroslarla kaçırılmıştı.

  • 17 Mart 2023: Sivasspor ile Fiorentina arasında oynanan rövanş maçında, sahaya giren bir Sivasspor taraftarı İtalyan ekibinin oyuncusu Alessandro Bianco'ya saldırdı. 
  • 21 Mayıs 2023: TFF Kadınlar 2. Lig B Grubu'nda Konyaaltı Gençlikspor ile Bornova Hitab Spor, Bornova İlçe Stadı'nda karşılaştı. Maçı İzmir temsilcisi 3-0 kazandı. Karşılaşmanın bitiş düdüğü sonrasında saha karıştı. Karşılaşma bitiminde galibiyet sevinci için sahaya giren çok sayıda taraftardan bir grup, futbolculara saldırdı. Çıkan arbedede futbolculara tekme ve yumruk atıldı. Polis biber gazı kullanarak taraftarı sahadan uzaklaştırmaya çalıştı. 
  • 27 Kasım 2022: Göztepe-Altay maçı 20. dakikada taraftarlar arasında çıkan olaylar nedeniyle durdu. Yaralı taraftarlar olduğu bilgisi üzerine iki ambulans sahaya girdi. Bir süre sonra bir Göztepe taraftarı sahaya atladı ve korner direğini sökerek Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e vurdu. Olaylar sırasında Göztepeli bir taraftar Altay tribününden atılan havai fişekle ciddi şekilde yaralandı. 15 kişi tutuklandı. 

İzmir takımları Göztepe ile Altay'ın maçı şiddetin gölgesinde yarıda kaldı

Futbolda şiddetin sorumlusu kim?

Yaşanan son olaylar futbolda şiddet ve şiddeti önleme adı altında hayata geçirilen uygulamaları yeniden tartışmaya açıyor. Şiddetin yanı sıra sermaye, siyaset, şike ve yolsuzluk tartışmalarını da yeniden gündeme taşıyor.

Siyasetle ticaretin iç içe geçtiği futbolda öne çıkan aktörlerin AKP'li yıllarda hızla zengileşen ya da servetine servet katan isimlerden ibaret olması tesadüf değil. 

"Futbol temiz kalabildi mi" sorusuna yanıt arayan soL TV, konuyu hazırladığı dosyayla masaya yatırmıştı.