Muş'ta yetkililer izliyor, köylüler mağdur: Çocuklar 2 aydır okula gidemiyor

Muş Bulanık'ta 7 köy yolunda meydana gelen heyelandan dolayı köylüler tarım yapamıyor, çocuklar 2 aydır okula gidemiyor. Yetkililerse kalıcı bir çözüm üretebilmiş değil.

Özkan Öztaş

Muş'un Bulanık ilçesine bağlı, Samanyolu, Değirmensuyu, Karacaören, Şehitveren, Altınoluk, Akçakaynak, Eskiyol köylerinin yolları toprak kayması nedeniyle ulaşıma kapandı.

Taşımalı eğitimle ortaokul öğrencilerinin eğitim görmeye gittiği Karaağıl'a ve Bulanık ilçe merkezine ulaşımlarını çevre köyleri dolaşarak ve yolu uzatarak sürdüren köylüler ise iki aydır sorunun çözülmediğini belirtiyor. 

'Çocuklar 2 aydır okula gidemiyor'

soL'a konuşan yolu kapanan Samanyolu Köyü'nden Fethullah Ekici, aylardır devam eden sorundan dolayı çocukların okula gidemediğini ifade ediyor. 

"Köylüler uzun zamandır bu sorunları yaşıyor. Yıllardır devam eden bir sorun bu. Alt yapıda sorun var. Killi bir toprak üzerine yapılan yollar bunlar. Sürekli tamir ediliyor ama her seferinde yeniden heyelanlar oluyor. Şimdi de oldu ve yaklaşık iki aydır çocuklar okula gidemiyor. İlkokul açısından sorun yok ama burada ilk okulu bitiren yedi köyün öğrencisi Karaağıl'daki ortaokula gidemiyor. Yetkililere birkaç defa söyledik. Zaman zaman da yatılı kalacakları pansiyonlu çözümler önerdiler. İyi ama bu çocuklar daha 10 yaşında 11 yaşında çocuklar. Kendilerine dahi bakacak durumları yok. Biz yetişkinler bir şekilde sorunların üstesinden geliyoruz. Çoğu köylünün araçları falan da var. Ama çocuklar mağdur, oluyor eğitimleri aksıyor" sözleriyle anlatıyor yaşanan sorunları.

 

Kapanan köy yollarından görüntüler

Tarımsal faaliyetler aksıyor

Mart ve Nisan ayları aynı zamanda bölgenin tarımsal faaliyetlerinin başladığı aylar. Ancak kapanan köy yollarından dolayı özellikle de hububat ekiminin aksadığı ifade ediliyor. Kendisi de aynı zamanda DEM Parti Muş İl Genel Meclis Üyesi olan Fethullah Ekici, yaşadıkları soruna dair yetkililerle temas kurduklarını ancak sorunun henüz çözüme kavuşmadığını ifade ediyor. 

Normalde gelip geçici çözümler alındığını, ara sıra tamir edilen yolların zamanla yeniden toprak kayması nedeniyle bozulduğunu ifade eden Ekici, "Artık öyle bir hale geldi insanlar, olsun da bari gelip geçici çözüm olsun diyecek raddeye geldiler. O bile yapılmadı haftalardır. Aksayan temelde iki şey var. Biri çocukların eğitimi diğeri de tarım. Birçok çiftçi tarlasına gübre atamıyor yol kapalı olduğu için. Kimisi arpa ekimi yapacaktı yapamadı. Buraların temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bu sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor" diyor. 

'Yetkililer müdahale edemediklerini söylüyor'

Konuyu meclis gündemine taşıyan DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, yaşanan mağduriyetin giderilmesi için sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti. Boz yaptığı konuşmasında," Öğrenciler taşımalı eğitim nedeniyle haftalardır okuluna gidemedi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar da ciddi manada mağduriyetler yaşadı. Yaşanan sorun arpa ekimine gitmek isteyen çiftçileri mağdur ediyor ve bu durum hala devam ediyor. Bu soruna yönelik yetkililer ise müdahale edilemediğini ifade ediyor. Muhatap Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, başta Muş ve çevre illeri olmak üzere birçok bölgede yurttaşın sorunlarını gideremiyor. Buradan muhataplara tekrar soruyorum. Muş Bulanık'taki sorunları çözmek için adım atacak mısınız?" ifadelerine yer verdi.

Eğitim süreçlerinde ve tarımsal faaliyetlerinde sorunlar yaşayan köylüler ise yetkililerin sorunları hızlıca çözmesini bekliyor.