MİT'in çocuklardan 'casusluk' mektubu isteği: Amerikanlaşma yayılıyor

MİT, 23 Nisan dolayısıyla çocuklardan istihbarat görevlerini tanımlayan kelimeleri, resimle ya da mektupla kağıda dökmelerini istedi. MİT'in bu etkinliği Amerikan istihbaratının tarzını hatırlattı.

Haber Merkezi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) internet sitesinde yaptığı duyuruda, 5-14 yaş arasındaki çocukları 23 Nisan'da "hayal güçlerini kullanmaya" davet etti.

Çocuklardan, MİT'in görev alanını tanımlayan "güvenlik", "istihbarat" ve "gizli ajan" kelimelerinden yola çıkarak resim yapmaları ya da mektup yazmaları istendi.

MİT'in etkinlik tanımına göre, çocuklar "hayallerindeki gizli ajanı" resmedebilecek ya da "istihbarat" veya "güvenlik" kelimesini yazdığı mektupta anlatabilecek.

Gönderilen resim ve mektuplardan seçilenler MİT'in resmi internet sitesinde yayınlanacak.

MİT, Amerikan teşkilatlarına özendi

MİT'in bu etkinliği, Amerikan polis ve teşkilatlarının ABD'li çocukları kendisine çekmek için attığı adımları hatırlattı.

ABD'de FBI'ın teşkilatı çocuklar için cazip hâle getirmek amacıyla yıllar boyunca televizyonlara reklamlar verdiği biliniyor.

ABD ordusunun da ülkede zorunlu olmayan askerlik için yoksul gençler için açtığı kampanyalar son yıllarda artmıştı. ABD'nin birtakım üniversitelerinde de ABD ordusunda hizmet karşılığında öğrencilere burs imkanları sağlaması gündem olmuştu.

Bundan 4 yıl önce de, CIA'in çocuklar için oyun sitesi açması gündem olmuştu. CIA, çocuklara sevimli görünmek adı altında 90'lı yıllarda internet sitesinde ‘Casus Çocuklar’ (Spy Kids) adlı bir bölümü kullanıma sokmuştu.

Bölüm, çocuklar için nasıl ajanlık yapılabileceğine dair "casusluk oyunları", "gözüpek ajanların" hikayeleri ve benzer içerikler barındırıyor. CIA’in bu adımı çocuklara kurumu özendirmenin yanı sıra “Geleceğe yönelik kadro yetiştirme” programının bir parçası olarak nitelendiriliyor.

CIA’in o dönemki sözcülerinden Anya Guilsher, 1990’ların sonlarında yaptığı bir açıklamada çocuklar için hazırlanan programı “Önümüzdeki yedi yıl içinde mevcut programın operasyon görevlisi kadrosunun yüzde 30'undan daha fazlasını yeniden inşa edeceğini öngörüyoruz” sözleriyle duyururken, teşkilatın o dönemki işe alım hedeflerini ise “(bu program dolayısıyla) birini üniversite mezunuyken almanıza gerek yok” ifadesiyle özetlemişti.

Guilsher, 1998 yılında projeyi tanıtırken çocuklara kurumu çekici gösterme çalışmalarını “Amacımız insanlara bu kurumda çalışanları insan yüzüyle göstermek” olarak nitelendiriyor. Proje kapsamında açılan internet sitesinde çeşitli yapboz oyunları, zeka testleri ve boyama kitabı bölümü bulunuyor. Guilsher söz konusu projenin CIA’de çalışanların nasıl insanlar olduğunu ve nelerle uğraştığını çocuklara gösterebilme ve çocuklarla uğraşabilme fırsatı yarattığı görüşünde. Guilsher, projenin hedefini çocukları küçüklükten casusluk fikriyle tanıştırmanın yanısıra “Gerçekten yapmaya çalıştığımız şey çocukları bilgisayarları kullanmaya, coğrafyayı keşfetmeye ve CIA'in ne yaptığını anlamalarını sağlamak” olarak açıklıyor.

Amerikancılığın tehlikeli yöntemi

MİT'in bu açılımının küçük yaştaki çocuklar açısından yarattığı tehlikeye dikkat çekmek gerekiyor.

Çocukların küçük yaşlarda yurt sevgisi, vatandaşlık bilinci, yardımlaşma, dayanışma duyguları aşılanması gerekirken, casusluk ve güvenlik gibi kavramların çocuklar için psikolojik ve pedagojik açıdan tehlikeli olduğu çok açık bir durum.

Eğitim-Sen: Bu etkinlikten derhal vazgeçilmelidir

Eğitim-Sen, bir açıklama yayımlayarak MİT'in bu etkinliğine tepki gösterdi.

MİT'in açtığı bu yarışmanın, çocukları ilgilendiren bir boyutu olmadığı vurgulanan açıklamada, yarışmada kullanılacak kavramların çocuk gerçekliğine uygun olmadığı gibi, bu tür işlerin MİT’in görevi olmadığına işaret edildi.

Açıklamada, "MİT böyle bir etkinlik düzenleyeceğini Milli Eğitim Bakanlığı’na sormuş mudur? Sormamışsa bu bir sorundur. Sormuş ve MEB izin vermişse bu çok daha büyük bir sorundur" denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sınırları anayasa ile çizilen görev ve yetkilerini aşarak, okullarda ÇEDES ve benzeri etkinlikler üzerinden çocuklara yönelik faaliyetlerini sürdürdüğü anımsatılan açıklamada, MİT’in de “23 Nisan” dolayısıyla “güvenlik”, “istihbarat” ve “gizli ajan” gibi çocukların zihinsel süreçlerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bir etkinlik düzenlemesinin doğru olmadığı kaydedildi.

Diyanet ve MİT gibi kurumların kendi görev alanları dışına çıkarak, hangi gerekçeyle olursa olsun, çocuklara yönelik etkinlik ve faaliyetlerde bulunmalarının kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada, bu durumun çocuk haklarına, çocuk psikolojisine aykırı ve pedagojik açıdan da asla doğru olmadığı belirtildi.

Böylesi bir etkinliğin 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın ruhuna temelden aykırı olduğu ifade edilen açıklamada, duyurunun siteden kaldırılması ve bu etkinlikten vazgeçilmesi gerektiği vurgulandı.