Lezita grevine jandarma saldırdı: Botlarla çiğnenen 8 işçi hastanede, 18 kişi gözaltında

Dün grev kırıcılığı tescillenen Lezita patronunu koruyan jandarma, bugün uyguladığı şiddetle 8 işçiyi hastanelik etti. Müdahaleye direnen 18 kişi gözaltına alındı.

Haber Merkezi

Abalıoğlu Grubuna ait Lezita’da, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması üzerine greve giden işçiler 41 gündür direniyor.

Dün, patronun grevi kırmak için çok sayıda kişiyi usulsüzce işe aldığı tescillenmiş, bu işçilerin arka kapıdan üretime sokulduğunu açığa çıkaran grevcilere jandarma saldırmıştı.

Şiddetin dozunu artıran kolluk güçleri, gün boyu fabrika önünde direnen işçilere akşam saatlerinde müdahale etti.

15 işçi ve 3 sendika yöneticisi gözaltına alındı. Jandarmanın saldırısında yaralanan 8 işçiyse hastaneye kaldırıldı.

'Sivil jandarmaları kabul etmedik'

Müdahale, işçilerin her günün sonunda yaptığı gibi karayolu kenarına çıkıp, geçen araçlara bayraklar ve sloganlarla seslerini duyurdukları sırada gerçekleşti. 40 gündür müdahale konusu olmayan eyleme 41'inci gününde engellenmek istendi. 

O anları soL'a anlatan işçi Derya Ergin, müdahalenin sivil jandarmaları aralarında istememelerinin ardından gelmesine dikkat çekti:

"Bu sabah iki sivil jandarma aramıza girdi. Biz de onların burada olmasını kabul etmedik. Kabul etmememizin sebebi de dünkü olaylar. Madem böyle bir şeye müdahale etmiyorsunuz, bizim yanımızda bulunmayın dedik. 

Her zaman olduğu gibi akşam çıkarken bayrak sallamak ve slogan atmak için aşağıya yol kıyısına gittik. Bu sefer kapının girişine barikat kurdular, kimse yukarı çıkmayacak dediler. Bu defa arkadaşlarımız aşağı inince trafik polisini çağırdılar. Sonra da saldırdılar." 

'Ayaklarının altına alıp çiğnediler, görüntüleri sildiler'

İşçiler dün de jandarmanın coplu ve biber gazlı saldırısına maruz kalmıştı. Ancak Derya Ergin'in anlattıkları, bugün işçilere kasıtlı olarak zarar verilmek istendiğini gösteriyor. 

"Bugün resmen işçileri ayaklarının altına alıp, çiğnediler. Sürükleye sürükleye araca götürdüler. Üç asker bir işçinin koluna girerek, sürükleye sürükleye götürdüler. 

Bayan jandarmalar insanların ellerinden telefonlarını alıp, zorla videoları sildirdiler. 

Jandarmaların işçilere yaptığı baskı acımasızca. Buna hakları yok. İnsanları koruyacaklarına saldırıyorlar."