Jet yakıtı tartışması: 'Sivil uçaklara satıldı' diye savundular

İsrail'le ihracat kısıtlamasında yer alan "uçak benzini-jet yakıtı" tartışmalara neden olurken iktidar cephesinden "sivil uçaklar için" savunusu geldi.

Haber Merkezi

Tepkilerin ardından AKP, İsrail'le ticarete kısıtlama getirirken, uzun süredir çeşitli şekillerde yalanlanan İsrail'le ticari ilişki de kabul edilmiş oldu. 

Ticaret Bakanlığı'nın duyurduğu ihracatı kısıtlayan kararda, "İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır" denildi.

54 ürün grubunu kapsayan kararda, ihracatı artan ürün gruplarından sebze-meyve, zeytin-zeytinyağı, fındık mamulleri gibi gıda maddelerinin bulunmadığı görüldü. 

Kısıtlama kararı gelen ürünler arasında yer alan "uçak benzini-jet yakıtı" ise tartışmalara neden oldu. Türkiye'den İsrail'e giden jet yakıtının, askeri uçaklara satıldığı iddia edildi.

Jet yakıtı sivil uçaklar içinmiş

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), iddialar üzerine açıklama yaptı. Açıklamada bahse konu yakıtın, Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı olduğu iddia edildi.

Bakan Bolat: Turist getiren hava yolu uçaklarına satıldı

Konuyla ilgili bir diğer açıklama da TRT Haber canlı yayınında Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan geldi. Bakan Bolat uçaklar Türkiye'ye geldiği için bakanlığının ihracat kalemi içinde duyurduğu ürün hakkında, "İsrail'e satılan yakıt, İsrail'in turist getiren hava yolu şirketlerinin uçaklarına satılan yakıttır. Türkiye'ye geliyorlar, benzini dönüş için alıyorlar. Bu, Türkiye'nin ihracatı gibi yazılıyor" diyebildi.

İsrail ile ticaretin özel şirketler tarafından yapıldığını söylemekten geri durmayan Bolat, Ticaret Bakanlığı'nın ticareti yapan kuruluş olmadığını, söz konusu ticaretin yüzde 99,9'unun özel şirketler tarafından yapıldığını söyledi.

"Jet yakıtı iddiası büyük bir iftiradır" diyen Bolat şöyle konuştu:

"Türkiye'de uçak yakıtı satan iki özel akaryakıt şirketi var. İsrail'den Türkiye'ye çok sayıda turist geldi. Sivil uçuşlar bir müddet devam etti. Uçuşlar, birkaç ay önce iptal edildi. İsrail'e satılan yakıt, İsrail'in turist getiren hava yolu şirketlerinin uçaklarına satılan yakıttır. Türkiye'ye geliyorlar, benzini dönüş için alıyorlar. Bu, Türkiye'nin ihracatı gibi yazılıyor.

Jet yakıtı iddiası büyük bir iftiradır. Vatandaşlarımız, siyaset istismarcılığı anlamında yapılan bu iftiralara kanmasın. Filistin davasına en büyük hizmetleri yapan Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, hükümetlerine, devlet yöneticilerine karşı iftirayı yapmak, günahların en büyüdüğüdür."

'İsrail'e yapılan ticaretin içinde Filistin'e yapılan ticaret de yer alıyor'

İsrail'e yapılan ticaretin içinde Filistin'e yapılan ticaretin de yer aldığını söyleyen Bolat, Filistin'e gönderilen ürünlerin, gümrük ve limanlarda İsrail adıyla geçtiğini belirtti.

Öte yandan söz konusu ihracatın çok fazla olmadığının dile getirildiğini anlatan Bakan Bolat, Filistin'e ihracatın 1 milyar dolar civarında olduğunu, kayda girmeyen kısımların da dahil edilmesiyle 2 milyar dolarlık ticaret olduğunun açıklandığını kaydetti.