Gayrettepe'de yangına götüren ihmaller itfaiye raporunda: Söndürme sistemi ve yangın dolabı çalışmamış

Gayrettepe'deki gece kulübünde çıkan yangın nedeniyle 29 kişi hayatını kaybetmiş, alınmayan önlemler ve hız bakısı gündeme gelmişti. İtfaiye raporu da ihmaller zincirini göz önüne serdi.

Haber Merkezi

İstanbul Gayrettepe'de bulunan "Masquerade" isimli gece kulübünde 29 işçinin ölümüne neden olan yangına ilişkin itfaiyenin olay raporu savcılığa ulaştı.

Raporda, işyeri dahilinde acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının olmadığı, mevcut sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolaplarının da çalışmadığı tespit edildiği vurgulandı.

Hız baskısı ve alınmayan önlemler yangına neden oldu

soL'un edindiği bilgilere göre; Masquerade adlı gece kulübü, ramazan ayında girdiği tadilat nedeniyle çalışanlarını bir ay ücretsiz izne çıkarmıştı. Mekanda tadilatın bayrama kadar bitmesi için hem gece kulübünün çalışanlarına hem taşeron olarak çalışan firmalara hem de bu firmaların işçilerine yönelik baskı vardı. Öte yandan gece kulübünün bazı çalışanları da tadilat bayrama kadar yetişsin diye yardıma çağrılmıştı.

Tadilatın devam ettiği 2 Nisan tarihinde gece kulübünde yangın çıktı ve 29 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenler arasında tadilat işleriyle uğraşanların yanı sıra kulüpte aşçı, garson, barmen, komi, DJ olarak çalışan çok sayıda işçi de bulunuyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Daire Başkanlığı Avrupa Yakası İtfaiye Şube Müdürlüğünce hazırlanan olay raporunda da tadilat esnasında gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekiliyor.

İtfaiye raporu savcılığa gönderildi

5 Nisan tarihli rapor olay raporu, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Olay yerine varış, müdahale ve sonuçlanma aşamalarında yapılan incelemeler ve olay anına ait güvenlik kamera görüntülerinin izlenerek olay oluş şekliyle ilgili hazırlanan raporda, eğlence mekanının mal kabul bölümünde yoğun duman ve alevli yanmanın olduğu, bu alanda bulunan elektrik panolarında patlamaların meydana geldiği ifade edildi.

Ekiplerin mal kabul girişi, binanın otopark girişi üst bölümünde bulunan ofis penceresi ve binanın yan kısmındaki muhasebe ofisinden içeriye girerek müdahale edip yangını söndürdüğü ve ağırlıklı olarak mal kabul bölümünden kurtarma çalışmalarının devam ettiği anlatıldı.

Raporda, otomatik merdivenli kurtarma aracıyla üst katlardaki bina sakinlerinin kontrol edilip güvenli bölgelerde kalmalarının sağlandığı, servis merdiveninde mahsur kalan 15 yaşındaki bir çocuğun kurtarıldığı aktarıldı.

Yangın kolay yanıcı malzemelerin tutuşmasıyla başladı

Raporda, işletmenin güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesine göre 2 Nisan günü saat 12.44'te yangının başladığı belirtildi.

Yangının, mal kabul giriş kapısından yaklaşık 15 metre mesafede sahneye geçişte ve sağ tarafta bulunan localara çıkış alanında yapılan kaynak çalışması sırasında, elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımların kolay yanıcı nitelikteki malzemeleri (ses yalıtım, izolasyon ve döşeme malzemeleri vb) tutuşturmasıyla başladığı bildirildi.

Çalışanların portatif yangın söndürme cihazlarıyla (kuru kimyevi toz) yangını söndürmeye çalıştıkları, yangının hızla büyümesi ve yayılması esnasında işletme dahilinde yoğun duman oluştuğu ve elektriğin kesildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

soL'un ulaştığı yangından kurtulan bir işçi, söndürme tüplerinin birinin çalıştığını, ikincisinin çalışmadığını, yoğun duman nedeniyle de üçüncüsüne ulaşamadıklarını söylemişti. 

İtfaiye raporu da ihmal zincirine dikkat çekti

Raporda iş yeri acil durum aydınlatmalarının ve yönlendirme levhalarının olmadığı belirtildi. Ayrıca söndürme sisteminin ve yangın dolaplarının çalışmadığı da vurgulandı.

Bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi elektrik panolarında meydana gelen patlamalar itfaiye ekibinin raporunda da yer aldı. Bilirkişiler ve 2 savcı tarafından yapılan inceleme sonrası hazırlanan keşif raporunda, yangına yol açan tedbirsizlikler ve yangındaki ihmaller gözler önüne serilirken, iş yeri açılışının Ramazan Bayramı'na yetişmesi için genel tadilatın aceleye getirildiği vurgulandı.

Tadilat tüm mekanlarda aynı anda yapılıyordu

Raporda, tüm çalışmalar sonucunda yangının söndürüldüğü eğlence merkezi dahilindeki farklı noktalarda hareketsiz yatar vaziyette bulunan kişilerin dışarı çıkartılarak sağlık ekiplerine teslim edildikleri de belirtildi. Yangında 29 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybettiği de belirtildi.

Keşif raporunun değerlendirme bölümünde, dekor, demir doğrama, mobilya işleri, elektrik işlerinin aynı anda yapıldığı belirtilerek, yangın esnasında 30'dan fazla çalışanın tadilat çalışmasını yürüttüğü kaydedildi.

İş yerinin fiziksel özelliklerinin anlatıldığı raporda, gece kulübünün 2 bin metrekare veya üzeri kapalı bir alandan oluştuğu ve iç tadilatların tüm mekanlarda birden yapıldığının anlaşıldığı vurgulandı.