Bilal Erdoğan’ın ortağının otelinde 175 oda kaçak çıktı

Alanya’da halkın kullanımına açık olması gereken tabiat parkına çöken yandaş şirketin 2011'deki ÇED iznine dayanarak yaptığı otelin 175 odasının olduğu kısmın izinsiz olduğu ortaya çıktı.

Yusuf Yavuz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018’de YSK’ya sunduğu mal beyanında 2 milyon lira borçlu olduğu görülen Rize Güneysulu iş insanı Mehmet Gür’ün Antalya’nın Alanya ilçesinde 9 yıldır işlettiği 5 yıldızlı tesettür otelinin 175 odasının izinsiz inşa edildiği ortaya çıktı.

Bilal Erdoğan ile ortak şirket kurmasıyla da gündeme gelen Mehmet Gür’ün otelinin izinsiz olan bölümlerinin meşrulaştırılması için ÇED Yönetmeliği’ne aykırı şekilde geriye dönük süreç işletilerek 18 Nisan’da Alanya Avsallar’da ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılacak.

Daha önce imar planları onaylanmadan inşaat çalışması başlatılan otelde izinsiz yapılan kapasite artışı, yeni yapılacakmış gibi proje dosyası hazırlanarak Bakanlığa sunuldu. Bakanlığın uygun bulduğu proje dosyasına göre 2600 metrekarelik alanda izin alınmadan inşaat yapılmış.

Ormancıların eğitim kampıydı, tesettür otele dönüştü

Geçmişte Orman Bakanlığı’nın meslek içi eğitim kampı olarak kullandığı İncekum Mesire Yeri, 2004 yılında kamp alanı olarak Ali Filiz adında girişimcinin sahibi olduğu Avrasya Turizm adındaki özel şirkete kiralandı.

Şirket, yıllık 600 bin lira kira ile kapı girişi geliri dâhil mesire yerinde bulunan restoran, kafe, büfe, disko ve konaklama ünitelerini barındıran orman içindeki sahili işletmeye hak kazandı. İhaleyi alan şirket, alanda bulunan yapıları yıkıp yerine yenilerini yapmak için kolları sıvayınca ortaya bir sorun çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki alandaki yapıların hiçbirinde iskân ve yapı kullanım ruhsatı yoktu. Bunun üzerine işletmeci şirket ile Bakanlık mahkemelik oldu.

Mesire yeriyken 'Tabiat parkı' ilan edildi

Bu arada Avsallar Mahallesi 520/1 parselde bulunan İncekum Mesire Yeri, 2006 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ‘Tabiat Parkı’ ilan edildi. Mesire yeri statüsünde yapımına izin verilmeyen yapılaşmanın, tabiat parkı statüsü ile daha kolay yapılabilmesi ilerleye dönemlerde de birçok mesire yerinin statüsünün değiştirilmesine neden olmuştu.

Arazi 49 yıllığına Gür ailesine verildi

Bakanlık ile firma arasındaki hukuki süreç devam ederken 6 Temmuz 2011 tarihinde kiralama sözleşmesi 8 yıl daha uzatıldı. Tabiat Parkı’nı yaklaşık 4 ay kadar işleten ancak kuruma olan kira borçlarını ödeyemeyen yüklenici firma iddiaya göre iflas aşamasına geldi ve o sırada devreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan Gür ailesi girdi. 19 Aralık 2011 tarihinde Güneysulu Mehmet Gür’ün sahibi olduğu Ortadoğu Grup şirketine devredilen İncekum Tabiat Parkı’nın 49 yıllık üs kullanım hakkı da bu şirkete geçti. Böylece toplam 271 bin metrekarelik alana sahip tabiat parkının 104 bin metrekarelik kısmı Gür ailesinin kullanımına verilmiş oldu.

Wome Deluxe Otel ormancıların eğitim kampına yapıldı

Otel inşaatı sırasında antik zeytinyağı işliği ortaya çıktı

Halkın kullanımı için ayrılan tabiat parkının yeni kiracısı olan Mehmet Gür, buraya 5 yıldızlı bir tesettür otel inşa etmek istiyordu. Daha önce alanı işleten şirketin otel yapmak için hazırlattığı projeye Antalya Valiliği’nin verdiği ÇED izni de 2012’de Gür’ün şirketine devredildi. Ardından alanın imar planı değiştirilirken, plan değişikliğinin Bakanlık tarafından onaylanması dahi beklenmeden alandaki mevcut yapılar yıkıldı. İnşaat çalışmaları sırasında ormanlık bölgeden çok sayıda çam ağacı kesildi. İnşaat çalışmaları sırasında antik çağdan kalma 2 bin yıllık bir zeytinyağı atölyesine rastlandı ancak alanda arkeolojik kalıntıların çıkması da inşaat çalışmalarını durduramadı.

Serdar Tuncer de müdavimleri arasında

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planlarını 30 Nisan 2015 tarihinde onaylamasına rağmen Mehmet Gür’ün yaklaşık 100 bin metrekarelik alanda inşa edilen ‘Wome Deluxe’ adlı 5 yıldızlı lüks İslami oteli Temmuz 2015’te hizmete girdi. İslami sosyetenin yoğun ilgi gösterdiği otelin daimi müşterileri arasında TRT’de yaptığı programlar ve tarikat şeyhlerine yönelik övgüleriyle tanınan Yeni Şafak yazarı Serdar Tuncer de bulunuyordu.

Otelin 175 odası izinsizmiş

Ancak 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YSK’ya sunduğu mal varlığı beyanında, 2 milyon lira borçlu olduğu görülen, Bilal Erdoğan’ın yanı sıra Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen ve kardeşi Mustafa Erdoğan’la ortaklığı olduğu bilinen Mehmet Gür’ün şirketinin İncekum’da 9 yıldır işlettiği lüks otelin 175 odasının izinsiz olduğu ortaya çıktı.

Avsallar'da 18 Nisan'da 'ÇED Tiyatrosu' yaşanacak

Oteli işleten Mehmet Gür’ün şirketi, geçmişe dönük bu skandalı düzeltmek için ilgili yönetmelik kapsamında Antalya merkezli özel bir danışmanlık firmasına proje dosyası hazırlatarak ÇED başvurusu yaptı. Proje dosyasını kabul eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise 25 Mart 2024 tarihinde yayımladığı duyuruda, söz konusu otelin kapasite artışı projesiyle ilgili 18 Nisan 2024 tarihinde halkın katılımı (ÇED) toplantısı yapılacağını bildirdi.

İzinsiz işletilen bölümler yeni inşa edilecekmiş gibi anlatılacak

Halka proje hakkında bilgi vermeyi amaçlayan ÇED toplantısında, aslında izinsiz olarak ve ÇED yönetmeliğine aykırı şekilde inşa edilen ve 9 yıldır işletilen otelin ilgili bölümleri hakkında bir sunum yapılması bekleniyor. ÇED Yönetmeliği ve turizm işletmeciliği açısından bir skandal olarak tarihe geçecek olan bu uygulama, Türkiye’deki yasa ve yönetmeliklerin nasıl keyfi olarak aşıldığının da göstergesi.

425 odalık ÇED izniyle 600 oda inşa edilmiş

Alanya’nın Avsallar Mahallesi sınırlarında bulunan İncekum Tabiat Parkı’ndaki otel için daha önce alanı kiralayan firmaya otel inşa edilmesi amacıyla verilen 425 oda kapasiteli ÇED Gerekli Değildir kararına dayanarak alanda 600 oda kapasiteli otel yapıldı. Aralık 2011’de verilen ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın 2012’de Mehmet Gür’ün şirketine devredilmesiyle önce otel projesinde değişikliğe gidilerek izin alınmadan 425 oda kapasiteli proje, izinsiz ek odalar ve personel lojmanlarının da dâhil edilmesiyle 600 oda kapasitesine çıkarıldı. Toplamda 2600 metrekarelik alanın izinsiz olarak inşa edildiği belirtiliyor.

Bakanlık sadece 535 oda için işletme belgesi vermiş

2015 yılından bu yana izin alınmadan inşa edilen odalarla işletilen oteli ‘kaçak’ durumundan kurtarmak için 18 Nisan’da Avsallar’da geriye dönük ÇED toplantısı yapılacak. ÇED yönetmeliği kapsamında yapılması zorunlu olan halkın katılımı toplantısının bir tür ÇED tiyatrosuna dönüşmesi beklenen projeyle ilgili hazırlanan başvuru dosyasında, söz konusu otelin mevcutta 600 oda ve 1300 yatak kapasitesi ile işletildiği belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise söz konusu otel için 2018 yılında 535 oda ve 1092 yatak için Turizm İşletme Belgesi vermiş.

‘Faaliyete turizm sürdüğü sürece devam edilecek'

Söz konusu kapasite artışı projesinde 175 odalık kapasite artışı yapıldığı kaydedilen ÇED başvuru dosyasında, projeyle ilgili inşaat aşamasının bulunmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Son yıllarda bölgede inşaat piyasası da göz ardı edilemeyecek bir büyüme göstermiş ve genç nüfusa yeni istihdam olanakları sağlamıştır. Türkiye’nin turizm ve konaklama alanında bugünkü noktaya gelmesinde 1980 yılının ikinci yarısında çıkarılan teşvik yasasının önemli bir etkisi olmuştur. Teşvik yasası ile kamu arazileri, yatırımcılara, üzerinde turistik tesis kurmak amacıyla tahsis edilmiştir. Yasanın çıkarılması başta inşaat ve tekstil olmak üzere birçok sektörden girişimcinin turizme yönelmesine yol açmıştır. Söz konusu faaliyete ülkemizde turizm ekonomisi ve faaliyetleri sürdüğü sürece devam edilmesi planlanmaktadır.”

‘Alan denize yakın olduğu için cazip geldi'

Söz konusu otelde 175 odalık kapasite artışının, ÇED Yönetmeliği kapsamında gerekli izin işlemleri onaylanmadan yapıldığı itiraf edilen ÇED başvuru dosyasında, yer seçimiyle ilgili ise şu gerekçelere yer veriliyor: “ÇED Başvuru dosyasına konu olan alan, Turizm Merkezi olup çevresinde birçok konaklama tesisi mevcuttur. Söz konusu tesisin denize ve merkeze yakın oluşu, alt yapı hizmetlerinden faydalanılabilir bir bölge olması sebebi ve mevcutta kurulu olması nedeni ile seçilen alan cazip gelmiş bu nedenle projeye ayrıca alternatif bir alan düşünülememiştir.”

İncekum'daki otelin sahibi Mehmet Gür

Mehmet Gür, Bilal Erdoğan'la ortak şirket kurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi olan Rize’nin Güneysu ilçesinden olan Mehmet Gür, 2014 yılında Bilal Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Ziya İlgen ile ortak şirket kurmuştu. Ortadoğu Proje Geliştirme İnşaat Sanayi adını taşıyan şirketin hissedarları arasında, Bilal Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve enişte Ziya İlgen’in kurucusu olduğu BMZ Denizcilik ile Mehmet Gür’ün şirketi olan Ortadoğu Nakliyat da bulunuyordu.

YSK’ye sunulan bildirime göre Erdoğan'ın 2 milyon borcu var

Mehmet Gür’ün adı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 milyon lira borcu olmasıyla da gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyan ettiği mal varlığını açıklayan YSK’nin listesinde, Erdoğan’ın Mehmet Gür’e 2 milyon liralık borcunun da kayıtlara girmesi dikkat çekmişti.