Altın arayacaklar: Maden şirketi köylülerin tarlalarını gasp etti

CVK Madencilik, Sarıalan köyündeki maden alanında köylülere ait tarlaları gasp etti. Ağaçları kesen, yeşil bitki örtüsünü sıyıran şirket hukuki sürece rağmen ağır iş makinalarıyla çalışıyor.

Haber Merkezi

Balıkesir Sarıalan Köyü’nde, CVK Madencilik, hukuki süreci henüz tamamlanmamış olan altın madeni projesi için köylülere haber bile vermeden tarlalarını talan etti.

Projenin Altıeylül ve İvrindi ilçe sınırlarında, Balıkesir merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Sarıalan'ın yanısıra Gökçeyazı, Çamköy ve çok sayıda köyü etkilemesi beklenirken Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği gelen ihbar üzerine köylülerle birlikte maden alanına gitti.

Maden sahasına sadece 230 metre uzaklıktaki Sarıalan köyünün meralarının, tarlalarının olduğu alanda ağaçları kesen şirket, yeşil bitki örtüsünü sıyıran, tepeleri tıraşlayıp çukurlar açan şirket, prefabrik şantiye binaları da inşa etmiş durumda. Kamyonların, kepçelerin, ağır iş makinalarının harıl harıl çalıştığı bölgede atık depolama alanı yapılmaya başlanırken, alanın tabanı için vadi düzlenmeye de başlandı.

Yol kapatıldı, köylüler kendi tarlasına gidemedi

Köylülerse gördükleri manzara karşısında gözyaşlarını tutamadı. Çevrenin tanınmaz hale gelmesi üzerine kendi tarlarını bulamadığını söyleyen köylüler isyan etti. 

Köylüleri ve dernek üyelerini gören özel güvenlikse hemen bölgeye gelip jandarmaya haber verdi. Özel güvenlik araçları ile yolu kapatarak geçişi engelledi. Köylülerin yukarıdaki tarlalarını görme istekleri kolluk tarafından güvenlik gereke gösterilerek kabul edilmedi. Köylülerin tarlalarını görmelerinin engellendiğine dair tutanak tutulması talebi de kolluk tarafından geri çevrildi. Karakola gidip ifade verme istekleri de uygun bulunmayarak kaymakama dilekçe vermeleri istendi. 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve köylüler alanda bir açıklama yapıp sloganlarla duruma tepki göstererek Gökçeyazı’ya döndü. 

“Şirketin taahhütlere ve mevzuata uygun davranmaması, kötüye kullanım ve suiistimalin önlenmesi, ÇED sınırları ve sağlık bandı içerisinde yerleşim yerlerinin bulunması, ÇED raporunda yer yer 5 m.’ye düşen sağlık bandının yetersiz olması, pic.twitter.com/gKfVC8CJGq
— KazDağı Koruma (@kazdagikoruma) April 7, 2024

2021 yılından bu yana bölge yağmalanıyor

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, 2021 yılından beri takipçisi oldukları CVK Madencilik'e ait maden projesi için birkaç ay önce bilirkişi keşfi için alana gittiklerinde her yerin yemyeşil olduğunu, hayran kaldıkları bu doğal güzelliğin şimdi tanınmaz halde olduğunu söyledi. Bölgede tarlası olanların bile kendi tarlarını bulamadığını anlatan Doğan CVK’nin ruhsat alanında kalan ancak satışı yapılmayan özel mülkü gasp ettiğini söyledi. 

Kuzey Ege’nin Türkmen Dağı yok olacak

Şirketin özel mülkiyet gaspına karşı köylülerse haklarını aramaya devam edecek. 

Maden projesi hayata geçerse bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecek, nesli tükenmekte olan hayvanların bulunduğu ormanlar yok edilecek, on binlerce ağaç kesilecek ve yeraltı suları zehirlenecek.

Siyanürlü altın aranacak

CVK Madencilik şirketinin sitesinde yer alan bilgilere göre, siyanürlü altın aranması yapılacak bölgede bin 500 hektarın üzerinde bir alanda yeraltı ve yerüstü açık maden ocakları, idari binalar, üretim tesisi ve atık havuzunun bulunması planlanıyor. Şirket, 2017 yılında devir aldığı sahada 2025 yılı içerisinde üretimi başlatmak istiyor ancak itirazlar nedeniyle hukuki süreç devam ediyor.

Şirketin sitesinde yer alan duyuruya göre 2025 yılı için 10 bin ons, 2026 yılı için 20 bin ons ve 2027 yılı için 30 bin ons altın üretimi hedefleniyor.

Şirketin Bursa ili Harmancık ilçesinde krom işletmesi, İzmir Bayındır'da Sarıyurt köyünün yaklaşık 4,5 km kuzeyinde kurşun-çinko işletmesi de bulunuyor. CVK Madencilik Kaz Dağları'nın eteklerindeki Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde de madencilik yapıyor.

Kalkım beldesinin yaklaşık 3,5 km. güneydoğusundaki kurşun-çinko işletmesinde 1.609 hektarlık alanda yeraltı maden ocakları, idari binalar, flotasyon tesisi ve atık havuzu bulunuyor. 2012'den bu yana madencilik yapılan bölgede yılda 30 bin metrik ton kurşun, çinko, bakır ve gümüş konsantresi üretiliyor.