Akkuyu işçileri ve PE'den basın açıklaması: 'Bu tehditlere pabuç bırakmayız'

Üç aydır maaşlarını alamayan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında faaliyet gösteren taşeron firma Prometey İnşaat işçileri, Patronların Ensesindeyiz'le basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

İş cinayetleri, zehirlenme vakaları, kötü çalışma koşulları ve salgın hastalıklarla sıkça gündeme gelen Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında faaliyet gösteren taşeron firma Prometey İnşaat Ltd. Şirketi’ne bağlı çalışan inşaat işçileri üç aydır maaşlarını alamıyor.

Üst yönetim tarafından oyalanan, ücretsiz izne çıkarılan ve istifaya zorlanan işçiler, şimdi de şantiyeden atılmakla tehdit ediliyor.

PE ve TKP'den dayanışma ziyareti

Patronların Ensesindeyiz temsilcileri ve Türkiye Komünist Partisi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Derya Demir, Mezitli Belediye Başkanı adayı Selçuk Ersöz ve kendisi de inşaat işçisi olan Toroslar Belediye Başkanı adayı Yusuf Özer bugün Prometey İnşaat işçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

İşçilerin kaldığı kampta gerçekleşen görüşmenin ardından şirketin insan kaynaklarıyla görüşmek için şirket ofisine gidildi. İnsan kaynakları müdürünün, işçileri azarladığı ve aynı zamanda avukat olan Demir'le yalnız görüşmek istediği öğrenildi. İşçi temsilcisi olamadan görüşme gerçekleştirmeyeceğini belirten Demir, görüşme teklifini reddetti.

Şirket ofisi önünde basın açıklaması

Şirket ofisinin önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Demir, yaşananları şöyle anlattı:

"Biraz önce işçileri temsilen insan kaynakları müdürünün yanına gittik. Görüşmek istediğimizi belirttik ve işçilere bilgilendirme yapılmasını istedik. Ancak insan kaynakları müdürü, işçileri azarlayarak tüm işçileri dışarı çıkarttı ve benimle tek başıma görüşmek istedi. İşçilerin olmadığı bir toplantı yapamayacağımızdan görüşmeyi reddedip dışarı çıktık. İşçilere kötü davranıldığına burada hep beraber tanık olduk.

İşçiler üç aydır emeklerinin karşılığını almak için beklerken, karşılaştığımız manzara öfkemizi bir kez daha açığa çıkardı. Buradan Prometey şirketi yetkililerine sesleniyorum: bu işçiler yalnız değil. Bu işçiler bizimle ve güçlerine güç katmak için mücadeleyi sürdüreceğiz. Onlar hakkını alana kadar da onları asla yalnız bırakmayacağız."

Ayrıca Demir, işçilerin hukuki mücadelesinde de yalnız olmadıklarını ilgili bakanlıklara ve savcılığa şikayet dilekçelerini hazırlayacaklarını belirtti.

Basın açıklaması, "Prometey işçisi yalnız değildir", "Patronların ensesindeyiz" ve "Prometey işçisi köle değildir" sloganlarıyla son buldu.

PE: Bu tehditlere pabuç bırakmayız

Patronların Ensesindeyiz tarafından konuya ilişkin sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "Üç aydır maaşlarını alamayan işçiler şimdi de şantiyeden atılmakla tehdit ediliyor. Prometey patronları bilsin ki bu tehditlere pabuç bırakmayız. İşçilerin hakkını verin!" denildi.

"Para yok" bahanesiyle işçilerin hakkını vermeyen Prometey İnşaat'ta, şirket yöneticilerinin yılbaşı eğlencesine dair fotoğraflar da gündeme geldi.

Patronların Ensesindeyiz, buna dair de "Prometey İnşaat’ta şirket yöneticileri yılbaşı eğlencelerinde fotoğraflar verirken, sıra inşaat işçisinin alınterinin karşılığını ödemeye gelince para yok yalanlarına sığınıyorsunuz. Yok öyle yağma! İşçilerin hakkını vereceksiniz" açıklamasında bulundu.

İşçilere 'temiz kağıdı' üzerinden tehdit

Öte yandan şirket yetkililerinin işçilerle iletişimi her geçen gün daha tehditkar hale gelmiş durumda. Başka firmaya geçiş yapmak isteyen işçilerden talep edilen temiz kağıdı, işçilere karşı koz olarak kullanıyor. Başka bir şirkete geçmek için temiz kağıdı isteyen işçilere söz konusu belgenin verilmediği öğrenildi.

Şirket ofisinin camına, "Temiz kağıdı (Muvafakatname) kesinlikle verilmemektedir. Talep etmeyiz" yazısının asıldığı görüldü.

Başka firmaya geçiş yapmak isteyen işçilere yönelik şirket tarafından daha öncesinde işçilere yapılan bilgilendirmede de işçiler haklarını almadan istifaya etmeye zorlanmıştı:

“Daha önce de toplantıda gündeme gelen temiz kağıdı konusu ile ilgili de şirket yönetiminin kararına göre başka firmaya geçiş yapmak isteyen personellerin istifa dilekçelerini sunmaları halinde istediği firmaya geçiş için temiz kağıdı verilmesi uygun görülmüştür. Bu vesile ile yarın da dahil olmak üzere geçiş yapmak isteyen personellerin insan kaynakları ofisine gelerek istifa dilekçelerini vermeleri ve geçiş yapacakları firma adını belirtmeleri gerekmektedir. Firma ismi olmadan herhangi bir firmaya geçiş yapmanın mümkün olmadığını hatırlatmak isterim. Dolayısıyla geçiş yapılacak olan firma bilgisinin mutlaka belirtilmesi gerekmektedir. Bilgilerinize.”