İktidar şimdi dövizi kurtaramadık bari damat Bakanı kurtaralım derdine düşmüş gözüküyor. Babacan'ın DEVA partisinin önceki gün açıkladığı 10 maddelik 'deva reçetesi', IMF'yi aratmayacak bir neoliberal sıkılık öneriyor. Peki ana muhalefet partisinin Babacan reçetesinden çok farklı bir ekonomik programı olacak mıdır? Sanmıyoruz ve esas sorun da zaten buradadır.

Yolun sonu mu?

Son bir haftada döviz kurlarında ipin ucu kaçtı. Türkiye'de ekonomik kriz algılamasının en görünür göstergesi döviz kurlarında kontrol dışı yükselişlerdir. Haziran-Temmuz ayları boyunca dolar kurunu 6,85 TL düzeyine adeta tutkallayan, bunun için türlü zorlamalara başvuran ekonomi yönetimi, cephaneyi tüketince kaderine razı bir geri çekiliş içine girdi. İktidar şimdi dövizi kurtaramadık bari damat Bakanı kurtaralım derdine düşmüş gözüküyor.

Açık ekonomi koşullarında yerli parayı koruyabilmek için elindeki tek silah olan faiz aracını kullanmayınca, mevcut ekonomik sistemin işleyiş mantığı uyarınca, TL'nin önünde sonunda değer yitirmesine seyirci kalmak kaçınılmazdı. Yerli paranın savunmasız kaldığı böyle ortamlarda ortalık doğal olarak spekülatörlere de sonuna kadar açılırdı. Tıpkı 1994 krizinde olduğu gibi. Bakmayın bizimkilerin "Libya", "Ayasofya" hamlelerimize dış güçler TL'ye saldırarak yanıt veriyorlar diye topu taca atma taktiklerine; içinde debelendikleri ekonomik sistemin bazı kurallarını es geçmenin ve nihayetinde zor yoldan öğrenmenin sonuçlarını yaşamaktalar.

"Piyasa" dedikleri görünmez şey, şimdiden yapacağını yaptı. Piyasada faizler (gösterge tahvillerin yani en çok işlem gören 2 yıllık tahvillerin ortalama faizi) yüzde 9'lar bandından yüzde 13'ler bandına yükseliverdi, ki yüzde 40'tan fazla bir artış anlamına gelir. Başka hesapla, enflasyonun altındaki bir düzeyden üstündeki bir düzeye çıkıverdi; önü de açıktır. TCMB gerçi politika faizlerini yükseltmedi bu aralıkta; ama sabit tutarak sipere çekildikten sonra dolaylı yöntemlerle fonlama maliyetlerini artırmaya başladı. Saray yola getirildiğinde politika faizleri de ayarlanacaktır. Peki hangi düzeye çıkması beklenebilir?

Sol Gazete'ye yazdığımdan daha fazla ekonomi üzerine görüş açıklıyorum. Geçen cuma günü telefon demeciyle bana ekonomideki hal ve gidiş sorulduğunda şöyle demiştim: "Eğer neoliberal sistemin mantığıyla hareket edilirse iktidar faizleri yükseltmek zorunda kalacak. Nereye yükseltecek? Enflasyon haddinin üzerine yükseltecek. Şu an yüzde 8'lerden hemen yüzde 12'lerin üzerine çıkması gerekecek. Ama bu sadece kurun yatışması açısından zaman kazandırır;  yüzde 15'leri, belki 18 ve 20'leri görmesi gerekecek ki kuru yatıştırsın. Böyle bir faiz hamlesi biraz da iktidarın paniğe kapıldığı izlenimi vereceği için hem dövizi frenleyici etkisi olur hem de yeniden döviz talebini artırıcı yan etkisi olabilir. (...) Kurun bu kadar yükselmesi enflasyonu olumsuz etkileyecektir. İthalat ve büyüyen dış borç faturası da halka yansıyor olacak. Dolayısıyla yeni bir yoksullaşmanın kapısı ardına kadar açılacaktır. Faizlerin yükselmesi de yatırımlara önemli ölçüde sekte vuracak; işsizliği bir kez daha sıçratacaktır. (...) Sistem dışı çözüm asıl kalıcı çözümdür. Sermaye hareketlerinin kontrol edilmesi, dolarizasyona gidişin mutlaka durdurulması gerekiyor. Ama bugün gerek iktidar gerekse konvansiyonel muhalefet için sanki başka bir araç yok." (Evrensel, 8 Ağustos 2020).

***

Aslında AKP iktidarı bazı yan yollardan kısmi sermaye kontrolleri yapmaya mecbur kalmıyor değil; ama bunlar 1989'da girilen kontrolsüz sermaye hareketleri rejimini değiştirecek nitelikte değil. 

Palyatif önlemler aranmaya da devam ediliyor. Ama hep el yordamıyla, sınama yanılma yöntemleriyle. Örneğin Nisan 2020'de özel bankaların kaynaklarını daha fazla krediye, daha fazla menkul kıymetlere (büyük bölümü devlet iç borçlanma senetlerine), daha fazla swap işlemlerine (yani TCMB ile döviz-TL takası yapmaya) ayırmasını sağlamak üzere "aktif rasyosu" diye bir sistem icat ediyorsunuz. Buna göre payında bu sayılan aktif unsurların yer aldığı denklemin paydasına bankanın pasifini yani esas olarak mevduatı yazarsanız ve 100 ile çarparsanız bir rasyo (oran) elde edersiniz. İşte bu oranın dört haftalık ortalamasının konvansiyonel bankalarda asgari 100, katılım bankalarında ise 80 olmasını kurala bağlayıp buna uymayanlara ceza keserseniz, özel bankaları da kamu bankalarına benzetme adımını atmış olursunuz.

Amaç nedir? Bankalar mevduatlarının en azından tamamını (hatta sağladıkları dış borçları da buna eklerseniz fazlasını) kredilere, menkul kıymetlere ve swap işlemlerine tahsis ederek a) ekonomiyi kredilerle hareketlendirmeli; b) devlete borç verme kanallarını açık tutmalı; c) TCMB ile döviz swapları yaparak (topladıkları DTH'lar üzerinden döviz verip karşılığında TL alarak) hem Merkez Bankası'nın nakit döviz ihtiyacını karşılamalı hem de TL kredi kaynaklarını büyütmelidirler (DTH yani döviz tevdiat hesaplarının TL mevduatları aştığı bir dolarizasyon cenderesinde, sisteme boyun eğmiş çaresiz bir iktidarın çırpınışlarıdır bunlar).

BDDK 15 Mayıs ve 9 Temmuz duyurularında "aktif rasyosu" kuralına uymayanlara 326 milyon TL'lik; Ağustos başında ise HSBC'ye 180 milyon, Albaraka'ya 20,6 milyonluk cezalar kesildiği açıklamalarını yapmıştı. Çok güzel ama, Türkiye'deki özel bankalardaki yabancı sermaye payının yüksekliğini dikkate almazsanız, bindiğiniz dalı kesme olasılığınız oldukça yüksektir. Nitekim gelen tepkiler üzerine olmalı, kurların patladığı bir evrede, dün açıklanan yeni BDDK kararına göre konvansiyonel bankalarda aktif rasyosu 95'e, katılım bankalarında 75'e indirilmiş durumda. Üstelik, menkul kıymetler tanımı genişletilerek bankaların biraz rahatlatılması da sağlanmış görünüyor. Bakalım devamı nasıl gelecek.

Ama 58,9 milyar dolarlık iç ve dış, döviz ve altın swap işlemleriyle (bunun 44,9 milyar dolarlık bölümü yurtiçi bankalarladır) TCMB brüt döviz varlıklarını arttırırken, ve tam da bu nedenle, TCMB'nin swap hariç net dış varlıklarının (döviz ve altın rezervlerinin) Mart ayından itibaren eksi bakiye vermeye başlamasına ve Haziran 2020'de -36,3 milyar dolara kadar gerilemesine yol açarken, yolun sonuna gelindiğinin işaretleri ve Ağustos ayındaki döviz şokunun hazırlayıcı öğeleri de oluşmaya başlayacaktır. Şişirilmiş kredi hacminin ve iç talebin, er ya da geç ithalatı kışkırtacağı bunun da döviz talebini artıracağı, TCMB'nin döviz rezervleri gerilerken bunun döviz kurlarına baskı yapacağı bilinen (bilinmesi gereken) bir gerçekti. Ama bu oyun sonuna kadar oynandı; çünkü bu iktidarın dağarcığında ânı kurtarmaktan ötesi yoktu.

***

Şimdilerde IMF'nin 2000 sonrasındaki istikrar ve yapısal uyum programının 2003-2008 (ve kısmen 2010-2012) arasındaki uygun iç ve dış koşullarda "başarılıymış" gibi sonuçlar vermesini kendi eserleriymiş gibi sahiplenen eski AKP'li siyaset esnafı, tekrar bu sözde "altın çağ"a dönmenin şartlarını sıralamakta. Babacan'ın DEVA partisinin önceki gün açıkladığı 10 maddelik "deva reçetesi", IMF'yi aratmayacak bir neoliberal sıkılık öneriyor. Sadece iki başlığı vermek yeterlidir: Enflasyon hedeflemesinin ve serbest sermaye hareketlerinin etkin bir biçimde kullanılması; "mali kural" denilen ve bizim "ekonomik anayasa" olarak adlandırabileceğimiz modele geçilmesi yani kamucu politikaların peşinen reddedilmesi... Bu arada, bugünkü konumuzu ilgilendirmesi bakımından, bankaları ucuz ve kolay kredi vermeye zorlamaktan vazgeçilmesi ve bu doğrultuda aktif rasyosu uygulamasına son verilmesinin de ayrı bir madde olarak düzenlendiğini ekleyelim. Ama bu son madde veya makul gözüken kimi maddeleri esas alamayız; yukarıda verdiğimiz iki başlık, reçetenin özüdür. 

Peki ana muhalefet partisinin Babacan reçetesinden çok farklı bir ekonomik programı olacak mıdır? Sanmıyoruz ve esas sorun da zaten buradadır.