HDP'ye yönelik operasyon: Çok sayıda isim gözaltına alındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde aralarında HDP'li vekillerin de olduğu 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Haber Merkezi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'te düzenlenen "Kobani eylemlerine" ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Gözaltı kararı verilenler arasında HDP'li eski milletvekilleri, belediye başkanları ve MYK üyeleri de yer alıyor.

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in evinde arama yapıldığı öğrenildi.

Soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen isimlerden bazıları: HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş, Emine Ayna, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ve Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Beyza Üstün, Alp Altınörs, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, Ayla Akat Ata.

Rosa Kadın Derneği kurucu üyesi Ayla Akat Ata’nın Diyarbakır'dan Ankara’ya götürüleceği avukatı tarafından aktarıldı.

Sırrı Süreyya Önder, Aksaray’da otel odasında gözaltına alındı.

Başsavcılıktan açıklama

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Kobane eylemlerine işaret edilerek, "6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde PKK/KCK terör örgütü sözde yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında, Fırat Haber Ajansı ve gençlik yapılanması, kadın yapılanması vb üzerinden halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı" iddialarına yer verildi. Başsavcılık açıklamasında şöyle denildi:

"Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir."

Nikahtan sonra Saray'a giden isim yürütüyor

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, geçtiğimiz günlerde düğünü yapıldıktan sonra Saray'a giderek AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında ilk olarak, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın ifadesi alınmıştı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş, aynı gün "Kobani soruşturması" kapsamında ifadesi alınarak, hakkında yeniden tutuklama kararı verilmişti.

HDP: Karar dün MGK'de ve savcının Saray'daki düğün töreninde alındı

Operasyon sonrası HDP'den yapılan ilk açıklamada "Partimize karşı bu sabah başlatılan intikam saldırısının kararı dün yapılan MGK toplantısında, savcının Saray’daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye etmeye çalışıyor. HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek" ifadeleri kullanıldı.

CHP'den ilk tepki: 'Saray’a düğün hediyesidir'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu gözaltılara tepki gösterdi.

Tanrıkulu, "Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve bir çok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!" diye yazdı.

Saadet Partisi: İnsanımıza ve ülkemize yazık oluyor

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın da gözaltılarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Adalete olan güven sarsılmaya devam ediyor” dedi. Aydın "6 yıl sonra ne değişti de, yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan dolayı insanları sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alıyorsunuz? İktidar, muhalefeti kendi iç meselelerine meze yapmaktan artık vazgeçmelidir!" dedi.

DEVA Partisi: Abesle iştigal

Ali Babacan'ın genel başkanı olduğu DEVA Partisi de HDP’ye yönelik operasyona tepki gösterdi. DEVA Partili İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur. Yargıyı araçsallaştıran siyaset anlayışı adalet duygusunu ezdikçe terör örgütlerini sevindirir. Devlet adaletle yönetilir" dedi.

Gelecek Partisi'nden tepki

HDP’ye yönelik operasyona Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanı olduğu Gelecek Partisi’nden de tepki geldi. Parti Sözcüsü Selim Temurci, gözaltılara ilişkin yeni bıulgular varsa bir an önce paylaşılması gerektiği, aksi taktirde operasyonun şaibeli olacağını söyledi.

Temurci "Evet, terör hepimizin kırmızı çizgisidir. Ancak siyasi rakiplerimizi terörize ederek ve yargıyı buna alet ederek daha demokratik bir Türkiye’ye ulaşamayız. Soruyoruz? Kobani olaylarından 6 yıl sonra bu gözaltılar neden? Bu insanlar daha önce yargılanmadı mı?" dedi.

"Soruyoruz? HDP yerel seçimlerde Cumhur İttifakında yer alsaydı, bugün bu gözaltılar olur muydu? Savcılık derhal bu gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları kamuoyuyla paylaşmalıdır" diyen Temurci “Malum ziyaret sonrası gerçekleştirilen bu gözaltılar üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde bu gözaltıların anlamı, Türkiye’de gündemi değiştirmek ve siyasette kutuplaşmayı zirveye taşımak olacaktır" ifadelerini kullandı.

TKP: Saldırıları boşa çıkarmanın tek bir yolu var

Türkiye Komünist Partisi (TKP) ülkenin bugün güne HDP yöneticilerine ve diğer muhalif gruplara, sosyal medya üzerinden görüşlerini paylaşanlara yönelik polis baskınları ve gözaltı haberiyle başladığını belirterek 'Yaşananlar, iktidarın yurttaşlara uyguladığı şiddetin dozunu yükselteceğinin bir göstergesidir" açıklamasını yaptı.

TKP'den yapılan açıklamada "Çünkü işleri idare etmek için zor kullanmak dışında başka bir yöntemleri kalmamıştır. Ülkedeki ekonomik duruma, her gün artan yoksullaşmaya, döviz üzerinden dağ gibi büyüyen borçlara, eşitsizliklere dair söyleyecek tek bir sözü olmayan AKP, ayıplarını örtmek için basını susturmaya, siyasetçilere, vekillere zorbalık yapmaya başvurmaktadır" denildi.

Salgın yönetiminin büyük bir fiyaskoya dönüştüğü ve iktidarın ihmallerini, hatalarını örtmek için sağlıkçıları ve meslek örgütlerini hedef gösterdiği hatırlatılan açıklamada "Nerede bir suçu ortaya çıkıyorsa, orada bu suçu teşhir edenlere, dahası bu suçtan mağdur olanlara saldırmaktadır.  Baskıyla, korkuyla, faşizmle insanları sindirmeye çalışan iktidarların sonu bellidir. İktidar, attığı her adımda bu sona doğru ilerlemekte, ülkeyi de aynı karanlığa sürüklemektedir. Bu saldırıları boşa çıkarmanın tek bir yolu vardır: Örgütlü olmak, birlik ve dayanışmaya sahip çıkmak. Halkımıza çağrımızdır, safları sıklaştırma zamanıdır!" denildi.
 

EMEP: Yargı açıktan siyasi iradenin vesayeti altına girmiş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan yaptığı yazılı açıklamada operasyonun yargıyla, hukukla açıklanacak hiçbir yanı olmadığını belirterek "Yürütmeyle ilişkisinin başsavcının saraya düğün ziyaretiyle sembolleştiği yargıdan hukuk ve adalet çıkmayacağı açıktır. Hiçbir dönem tam olarak yargı bağımsızlığından söz edemiyorken, bugün açıktan siyasi iradenin vesayeti altına girmiş bir yargı ile karşı karşıyayız. Türkiye de birçok katliam gerçekleştiren İŞİD ile sınır komşusu olunmasına ramak kalan o günlerde Erdoğan'ın ‘Kobane düştü, düşecek’ sözü hala hatırlarımızdadır. Sanki hala o gün gerçekleşmeyen 'düşmenin' hesabı görülmektedir” dedi.

Sol Parti: Baskılara ve hukuksuzluğa karşı birlikte mücadele edeceğiz

Sol Parti tarafından yapılan yazılı açıklamada da AKP iktidarının tüm politikalarının çöktüğü belirtilerek "Her alanda iddiaları çöken iktidar tüm muhalifleri yıldırmaya, muhalefet kanallarını tıkamaya, suskun itaatkâr bir toplum yaratmaya çalışıyor. Son dönemde muhalefete yönelik artan baskılar, başta pandemi sürecinde büyük bir sorumluluk üstlenen TTB olmak üzere meslek kuruluşlarına saldırılar ve şimdi sosyal medya baskınları ve HDP’ye yönelik operasyon bu zincirin parçalarıdır. Baskılara ve hukuksuzluğa karşı birlikte mücadele edeceğiz!” denildi.

ESP: Operasyonla krizi ertelemeye çalışıyor

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise AKP iktidarının her anlamda bir krizin içinde olduğunu belirterek, operasyonla krizi ertelemeye çalıştığını söyledi. Tümüklü, “Özellikle örgütlü mücadele edenlere saldırıyor. Kendi varoluş kodlarının ve rejiminin krizinin temel kaynağı olarak gördüğü Kürt Sorunu’nda özellikle ‘Kobanê düştü düşecek’ derken, düşmemesi, Rojava devrimi ve Kürt halkının bir tarihsel simge yaratmasına hala tahammül etmiyor. Ve bunun hesaplaşmasını yürütüyor. Yenilginin hesabı görmeye çalışıyor. HDP’den düşmeyen Kobanê’nin hesabı soruluyor” dedi..